Bessemcomité Boechout

Omschrijving

Het is een grensgebied van rond de 7 ha, palende aan buurgemeente Hove en stad Mortsel. Het maakt deel uit van de Koude Beekvallei. Deze grensbeek ontspringt in Hove en slingert verder via Boechout-Mortsel en Boechout-Borsbeek tot ze uitmondt in de Schijn. Ze behoort tot het integraal waterbeheersplan. Het gebied kampte met ernstige wateroverlast tijdens het toenmalige Sfinksfestival in 2000. Daarom dat de gemeente Boechout nu ook voorziet in een overstromingsgebied waarvoor het gedeelte parkgebied in aanmerking komt.

Het is een natuurverbindingsgebied dat een gordel vormt vanaf Duffel, het bos van Moretus, Fruithout, Bessemgebied, aankoop Mortsel open gebied tot het fort van Borsbeek. Het is terug te vinden op Ferrariskaarten en behoort landschappelijk tot een typisch boccagelandschap (ingeklonken gebied). Het gebied heeft typische knotwilgenrijen en een oude fruitboomgaard. Op het grondgebied van Mortsel is er een amfibieënpoel, een houtwal alsook een nieuwe aanplant van fruitbomen.

Het zorgt voor de landelijke rust en is met zijn wilgenbomen en koetjes in de wei nog een open gebied gebleven samen met het parkgebied van Mortsel, waar het goed toeven is. Hiervan hoef je de talrijke fietsers, wandelaars, scholieren en omwonenden niet meer te overtuigen.

Meer informatie: