Bessemcomité Boechout

Tentoonstelling 25-jarig bestaan

Het Actiecomité Bessemstraat bestaat 25 jaar en viert feest met een tentoonstelling. Kijkt u ook elk jaar met verwondering naar de mooie beelden van het Bessemgebied op de nieuwjaarskaart van Actiecomité Bessemstraat? Kom dan tijdens de jaarmarkt in Boechout een kijkje nemen in de tentoonstelling ’25 jaar Actiecomité Bessemstraat’ in zaal Theater Vooruit.

Het Bessemgebied (het Molenveld ) is ongeveer 7 ha groot en ligt in Boechout aan de grens met Hove en Mortsel. Het maakt deel uit van de vallei van de Koude Beek. Het is een natuurverbindingsgebied dat een gordel vormt vanaf Duffel, het bos van Moretus, Fruithout en zo verder tot het fort van Borsbeek. De weide wordt omzoomd door typische knotwilgenrijen en een oude fruitboomgaard. Op het grondgebied van Mortsel is er een amfibieënpoel, een houtwal en een nieuw aangeplante fruitboomgaard. Het gebied zorgt voor landelijke rust en vormt met zijn wilgen en koetjes in de wei samen met het parkgebied van Mortsel een zeldzame open ruimte.

Toen in 1987 het gemeentebestuur van Boechout het plan opvatte om dit unieke gebied, dat als woonuitbreidingsgebied op het gewestplan stond, te verkavelen werd het ‘Actiecomité Bessemstraat’ opgericht. Mede door de niet aflatende acties van het comité, gesteund door vele Boechoutenaren en enkele geëngageerde politici, wordt het gebied nu, na 25 jaar, eindelijk beschermd.
De Ruimtelijke Uitvoeringsplannen (RUP’s) zijn goedgekeurd door de gemeentelijke en provinciale overheden en het gebied kan door grondenruil in het bezit komen van de gemeente Boechout.

De leden van Actiecomité Bessemstraat onderhouden de mooie knotwilgenrijen en brengen het gebied steeds weer onder de aandacht. Zij laten u graag zien wat ze de afgelopen 25 jaar zoal op touw hebben gezet. De vele mooie foto’s van het gebied en de documenten van hun acties verdienen zeker uw aandacht!

Tentoonstelling ‘25 jaar Actiecomité Bessemstraat’
Zaal THEATER VOORUIT, St. Bavoplein 17, 2530 BOECHOUT
Van woensdag 3 tot dinsdag 9 oktober 2012.
Alle dagen open van 14 tot 17 uur, vrijdagavond tot 22 uur.
zondag 7 en dinsdag 9 oktober van 10 tot 17 uur

Hartelijk welkom op de feestelijke receptie op zondag 7 oktober van 11 tot 13 uur.